~Pengikut yg Setia~

Trip to China (Introduction)

Assalamualaikum & Salam Sejahtera kepada semua pembace
Ape kabo anda di sane?
Harap sihat2 ajer..

Blog LT nk share info travelling lak kali ni
Walaupun cerita ni dh lame
Tapi x salah kalau LT sharing kat sini kan??

Setahun yang lepas, LT telah berkunjung ke negara China

The Great Wall of China taken from google.com.my


Group yang pegi skali dengan LT ke China (ade lagi sorang - tangkap gamabar)


LT berkunjung ke China bukan sebab suka2
ada matlamat bile berkunjung
Tujuan utama : melawat 3 universiti yang terkemuka di sana
Tujuan selainnyer : Shopping, Sight seeing, Tangkap gambar... (ni yang best)

Things yang anda perlu prepare bile pergi ke China (tips2!!)

1. Passport
  • Passport anda kena la hidup..nanti nak dicop oleh imigeresen China kat Jalan Ampang nanti. x pasal2 kena halau balik suruh buat. (x silap LT harge passport RM 100 untuk 2 tahun)

    2. Visa
    • Ni pun antara must do list. Kalau tiada visa memang x boleh masuk negara orang lain. Die macam kite bawak IC la kemana pun dalam negara tersebut. Visa nk ke China boleh dibuat di Jalan Ampang. Menara ape ntah. x ingat la. Tapi sebelah Ampang Point. Menara OSK. (Chinese Visa Application)

      3. Clothing
      • Kalau dari segi pemakaian, tengok pada bile anda pegi dan brape lame anda berada di China. Macam LT tempoh hari, LT menetap selama seminggu dan pegi mase time musim sejuk. Sejuk die memang sejuk giler. (kalah lagi sejuk kat Genting Snow World.) .
      • Kalau sejuk LT suggest untuk bawak kot tebal ataupun kot berbulu untuk overcome kesejukkan di sana. LT pernah sampai -5 degree celcius. Kalau anda pegi time summer bleh la anda pakai T-Shirt. Pas 2 bawak la sweater ke.Takut time malam die agak sejuk. Harap untuk clothing anda clear. Pakaian yang lain macam biase. 
      • T-Shirt dengan seluar anda, pakaian untuk tidur, pas 2 untuk solat. pun kena standby gak


      Keadaan di Beijing semasa LT sampai di hotel

      4. Makanan
      • Makanan ni subjective skit.Lain orang lain selera die kan. Bawak la makanan ringan contohnyer roti, maggi, air 3 in 1, etc...
      • Makanan untuk orang Islam agak susah nak cari di Beijing. Anda kena tengok tanda halal di hadapan kedai tersebut. Kalau ikut tour guide, slalunye mereka dah tau tempat yang halal untuk makan. Untuk kes LT, LT membuat the whole journey pada setiap malam sebelum tidur. Pasukan LT mempunyai person in charge untuk setiap hari selama seminggu.
      • Kalau ade jumpe tempat bakery yang halal nanti, pastikan anda bungkus sedikit untuk dibuat sarapan. Terus terang LT beritahu, bakery Islam di China memang sedap dan murah (bakery di sana banyak pakai penimbang)

        5. Kasut
        • Kasut di China mesti bertepatan dengan cuaca. Contohnye kalau anda datang pada waktu musim sejuk, kasut mestilah yang tebal tapaknyer ataupun macam ala2 boot. Kalau musim lain should be ok kalau anda pakai just kasut jalan2.
        • LT pakai kasut keje bile pegi China time musim sejuk. Bile balik hotel jer, mesti rendam kaki dalam bathtub. Sejuk sampai ke tulang orang cakap! (macam frost bite pun ade gak!!!)

          6. Compass
          • Kemudahan untuk Muslim ingin bersolat. Senang kalau ade ape2 yang terjadi semasa di China. Nak cari kiblat bukan senang macam di Malaysia.  RnR die pun xde surau. So, LT nasihatkan anda supaya bawak la satu je compass untuk kemudahan bersolat. 
          Kiblat Compass taken from google.com.my

          7. Duit (yang paling penting sekali bile dah sampai China)
          • Duit Malaysia x dapat ditukar kat China. Yang boleh tukar kebanyakannyer ialah US Dollar. LT suggest kalau nak selamat bawak semua duit dalam RMB (Ren Ming Bi - Duit Rakyat jika translate terus ke Bahasa Melayu). 
          • Pastikan anda pakai kesemua duit tersebut. Kalau nak safety jugak, boleh tukar sebahagian duit ke US Dollar. LT x berjaya pakai semua duit yang ade. Bile tukar di Malaysia, agak rugi di situ.
          • Paling besar duit RMB ialah 100 RMB. Standard kedai di Malaysia tukar ke dalam 100 RMB terus.

          Sekian sahaja tips2 di atas
          Harap dapat membantu anda lancarkan hari2 anda di China.
          Semoga selamat perjalanan anda pergi & balik.


          Jom Layan Gambar2 kat bawah ni!!!!


          Ni la tuan punye blog! - LT

          Teman LT  - Muse & Rakannyer - Anjeli

          Ketua Pengiring bagi group LT - Mr. Chong
          Kawan kepada LT - Comel Farrah menghantar kami di bus stop
          Pengarah program - Alfred & temannyer - Shiffon
          Thai & Abel 
          Tunggu mase je nak berlepas ni!!!!
          Alhamdulillah. Kami selamat sampai di China


          Ok la guys & gals..
          Jumpe lagi nanti..
          Nantikan post seterusnye dari LT..

          Terima kasih kerana sudi membace post LT.

          5 comments:

            Fendi

          February 26, 2011 at 4:59 PM

          Rindu pulak kat China..dah lame x singgah
          (macam boleh pegi selalu!!)

            Anonymous

          March 2, 2011 at 12:11 AM

          jom la g...kumpul duit manyak2...then goooo!!!
          take it and go! =P

            Fendi

          March 2, 2011 at 6:41 AM

          Haah..
          kena kumpul duit banyak 2
          paling kurang kalau nak pegi seminggu
          rm3000
          baru best berjalan dan membeli belah aka shopping
          hehe =D

          nothing is coming...

            J.FaRRaH

          March 2, 2011 at 5:37 PM

          salam.. wah terharu nye.. ad gak gmbr farrah ng n comel.. ehehehehe.. thnkx fendi..

          p/s:nnt g la lg.bukan univerct trip tapi honeymoon trip....lalalala

            Fendi

          March 2, 2011 at 10:23 PM

          Waalaikumussalam
          Haha
          ade jugak kena letak
          haruslah =D

          pas ni pegi berbulan madu sampai ke bulan
          hehehe

          Post a Comment

          Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

          Boleh tinggalkan link anda di sini ya!